Elemente esentiale in meditatia flacara violet

ambient flacara violet

Ambient

Ritualul de purificare este bine sa se desfasoare intr-o atmosfera placut inmiresmata, la lumina lumanarilor si pe un fond muzical relaxant, cu elemente onomatopeice, ales cu grija pentru a facilita extinctia campurilor energetice individuale, integrarea microcosmosului in macrocosmos si “adaparea” din rezervorul energetic Universal (Cer si Pamant). Participantii sunt invitati sa-si linisteasca mintea si sa invoce ajutorul Divinitatii, al Ingerilor, Arhanghelilor, Elohimilor si Sfintilor carora obisnuiesc sa se roage sau al Ghizilor Spirituali, sa cheme acele fiinte de Lumina in care cred si despre care stiu ca-i ajuta, care sunt alaturi de ei, atat la bine, cat si la greu.

[ TOP ]

meditatia in natura flacara violet

Meditatia in natura

Ati simtit deseori, fara indoiala, aflandu-va in mijlocul naturii, un sentiment de odihna profunda, atat a mintii, cat si a spiritului. Ca orice corp viu, natura absoarbe si elibereaza energie. Energia circula in natura asemeni cum circula in oameni sau animale. Sentimentele de odihna, de pace interioara pe care ni le ofera natura sunt insuflate prin intermediul energiei ei, care actioneaza benefic asupra energiei noastre.
Qi Qong-ul, cu o veche traditie in medicina energetica orientala, ne ofera multe exercitii pentru conectarea la energia vitala a naturii. Putem atrage in corpul nostru aceasta energie in mai multe moduri, dintre care vom expune cateva in cele ce urmeaza:
din pamant prin talpi si picioare,
din aer prin respiratie cu absorbtie totala, prin deschiderea porilor sau cu ajutorul palmelor,
din copaci prin contactul cu palmele.
Va vom prezenta in continuare un exercitiu foarte raspandit si usor de realizat.
Puneti-va palmele de o parte si de cealalta a trunchiului unui copac. In aceasta pozitie vizualizati un flux de energie care trece din copac in corpul dumneavoastra prin palme. Acest flux de energie circula prin tot corpul, ajunge la picioare, apoi este eliberat in pamant. O varianta a acestui exercitiu este acela de a vizualiza un flux de energie care intra in corpul dumneavoastra din copac prin mana stanga, apoi este eliberat inapoi in copac prin mana dreapta.
O mare cantitate de energie se gaseste pe varfurile mai putin umblate ale dealurilor si muntilor. Energiile stocate aici sunt pure, neatinse, spre deosebire de energiile din vale care se amesteca intr-o ceata densa. De aceea in varful unui munte gandim mai clar, avem un sentiment de inaltare. Aflandu-va in varful unui munte si privind in jos veti simti diferenta neta intre cele doua zone de energie.
Incercati un alt exercitiu de incarcare in mijlocul naturii. Intr-un spatiu deschis, acoperit cu iarba, intindeti-va cu fata in jos. Stati lungit, cu picioarele si mainile intinse, astfel incat toate chakrele sa fie in contact nemijlocit cu pamantul. In aceasta pozitie, imaginati-va ca va eliberati de energiile negative din corpul dumneavoastra si ca chakrele primesc de la pamant energie pozitiva. Constientizati ca aveti tot ceea ce va trebuie si ca sunteti liber sa faceti ceea ce doriti. Dupa cateva minute petrecute in aceasta pozitie, va veti simti plin de energie.
Relaxarea depinde in special de trei aspecte:
Incercati sa fiti cat mai „transparent”: sentimentele si gandurile trebuie sa fie calme, complet linistite:
articulatiile corpului sa se gaseasca intr-o stare cat mai destinsa: se relaxeaza muschii gatului, umerilor, s.a.
relaxarea organelor interne.
Starea de relaxare nu trebuie privita ca o stare de apatie a corpului si a spiritului, ca o stare de moliciune totala. Se vor urmari mai multe aspecte:
talpile si palmele se vor pozitiona ferm si stabil. Se va elimina orice tendinta de miscare a corpului, capul va atarna usor, natural.
muschii corpului nu vor fi tensionati, sangele si fluidele corpului curg natural prin corp. Prin exercitiu, se ajunge sa se perceapa aceasta curgere a fluidelor.
intreg corpul devine “altceva”: nu exista nici o tensiune, gandurile distractive sunt complet eliminate, tot corpul este linistit si se simte confortabil.
Aceste stari apar in mod obiectiv, de la sine, o data cu avansarea in practica, in mod spontan. De aceea ele nu trebuie urmarite, nu trebuie chemate sa apara ; in felul acesta atentia fiind perturbata de la scopul initial. Pentru destinderea mentalului si a sentimentelor este necesara foarte multa practica, aceasta etapa insemnand trecerea unui prag evolutiv al practicantului. In momentul in care tensiunile care exista in mental se elimina, se atinge starea de relaxare. Articulatiile si muschii se vor relaxa ; obiectele care imbraca soldul, capul, articulatiile se vor indeparta.

meditatia in natura flacara violet

Dupa relaxarea mentala si a corpului, avansand in exersare, se obtine relaxarea organelor interne. Acest pas este in legatura stransa cu tot ceea ce facem, ce gandim, ce atitudine si ce obiceiuri avem. Obiceiul fumatului va fi eliminat fara discutie, pentru ca nicotina irita alveolele pulmonare si intregul aparat respirator. De asemenea, alcoolul este daunator, pentru ca duce la aparitia confuziei mentale. O masa prea bogata nu permite relaxarea stomacului: nu se impune renuntarea la mancare ; alimentatia trebuie sa fie moderata. Atunci cand se va atinge un anumit nivel in exersare, cantitatea de mancare va fi substantial redusa in mod natural, nu impusa din afara. Corpul nostru se va multumi cu cat mai putine alimente si numai cu alimente naturale, pe cat posibil neprocesate, acestea fiind necesitatile dupa atingerea unei stari superioare de practica. In acest mod se va obtine relaxarea organelor interne (stomac, rinichi, plamani, inima etc.).

 

Astfel:
linistit: cand se indeparteaza toate gandurile care pot distrage atentia, iar sufletul este linistit:

calm: cand respiratia este uniforma, iar energia se raspandeste armonios in tot corpul:

impacat: cand corpul este relaxat si se comporta natural, iar mintea se umple numai de ganduri placute:

instalarea linistii: cand orice gand care poate distrage atentia este indepartat foarte repede. In cazul in care in timpul practicarii apar ganduri sau imagini distractive, ele nu trebuie sa va afecteze practica, nu trebuie sa va incordati pentru a le indeparta, ele vor disparea de la sine, topindu-se in oceanul gandurilor:

aparitia vidului: cand apare o stare de confuzie, pozitia corpului nu mai este constientizata, de asemenea locul in care exersam parca s-ar topi in ceata. Este ca si cum corpul ar fi vid.

linistea adevarata: cand nu numai corpul este vid, dar si imprejurimile ar fi vide:

linistea efectiva, cand practicantul parca patrunde intr-un alt univers, strain, dar totusi cunoscut: In acest moment apare o stare de senzitivitate extrema.

Starea de liniste trebuie inteleasa sub trei aspecte complementare:
- linistea mediului:
- linistea corpului:
- linistea mentalului.
In ce consta linistea mediului? Practicantul trebuie sa se afle intr-un mediu familiar, singur intr-o incapere sau in mijlocul naturii. Daca se va exersa in casa, camera aleasa trebuie sa fie bine aerisita, toate obiectele care ar putea perturba concentrarea (televizor, radio etc.) trebuie indepartate. De asemenea, corpul trebuie sa fie bine pregatit pentru o buna exersare. Se va cauta eliminarea din corp a tuturor reziduurilor: se vor goli intestinele si vezica urinara (astfel incat pe toata durata exercitiilor sa nu apara nevoi fiziologice), se va goli dioxidul de carbon din plamani, se va incerca potolirea diverselor dureri musculare.
In general, la inceput, se intampina dificultati in pastrarea starii de liniste a mentalului. Puteti intra lesne intr-o stare de liniste propice meditatiei daca va ganditi la ceva frumos (imagine, lucru sau fiinta), incercand sa adunati intreg mentalul intr-un punct.
Pe timpul practicii, nu trebuie sa existe nici cea mai mica urma de fortare, totul fiind firesc, natural, de la momentul si locul exersarii, pana la mental, trecand prin naturaletea posturii si a respiratiei.

[ TOP ]

meditatia in natura flacara violet

Pozitie

In orice tip de meditatie, indiferent ca vorbim de meditatiile de tip Qi Qong sau Yoga, toate sunt legate de o anumita pozitie, de o anumita stare de relaxare musculara si de contactul cu pamantul. Bineinteles ca si in cadrul meditatiei noastre, pozitia corpului este foarte importanta.

Există o anumită postură folosită cu succes in practicarea ritualului de purificare cu ajutorul flacarii violete, datorita comoditatii sale. Aceasta este simpla: sezand pe un scaun, avand spatele drept, cît mai relaxat dar fara a atinge, initial, spatarul scaunului daca se poate, (macar primele trei minute), pentru a nu comprima traiectele canalelor energetice si a permite energiei sa curga liber prin aceste canale. Incercati sa adoptati aceasta pozitie macar pentru primele doua-trei minute, dupa care va puteti lasa linistiti pe spate, adoptand o pozitie cat mai comoda. Umerii este bine sa fie putin adusi, relaxati, capul usor plecat, privirea inainte atingand, parca solul la circa trei metri in fata, ochii inchisi sau semiinchisi, iar varful limbii sa atinga baza dintilor incisivi superiori, asigurand astfel inchiderea canalului energetic principal.

Destinderea, renuntarea la gandurile lumesti si un usor suras pe buze, vor contribui la intrarea in rezonanta cu starea generala de bine. Bratele se tin pe langa corp, palmele se odihnesc pe coapse, pozitionate cu fata in sus si relaxate, tălpile sunt paralele si depărtate la o distanta egala cu nivelul umerilor si, in cazul in care putem sa ne descaltam, buricele degetelor vor „strange” puternic solul. Abdomenul inferior si muschii fesieri sunt uşor incordati. Daca aceasta postura nu este suficient de comoda si sunteti incordat puteti aborda o pozitie in care sa va puteti relaxa mult mai bine, intrucat relaxarea si eliberarea de griji stau la baza conditiei esentiale pentru obtinerea unui rezultat cat mai eficient. Este totusi important ca pe toata durata ritualului spatele sa fie mentinut drept si membrele să nu fie incrucişate. De asemenea, este bine sa cautam ca tinuta sa fie cat mai lejera, astfel incat, daca este cazul, sireturile pantofilor sa fie desfacute, de asemenea, cureaua si nodul de la cravata, astfel incat sa nu existe nici un element care sa ne perturbe, in vreun fel sau altul.


[ TOP ]

flacara violeta respiratie

Respiratie

Este foarte important ca sa intelegem ca respiratia nu inseamna doar umplerea plamanilor cu aer si, de aici, organismul sa isi faca treaba, ea reprezinta mult mai mult de atat. Prin respiratie absorbim si eliminam un anumit tip de energie. Chinezii spun ca plamanii se umplu cu energie Yang Adevarat din Univers si elimina energia Yang viciata.

Respiratia pe care o abordam in cadrul meditatiei cu Flacăra Violetă este mult mai simplu de realizat. Important este sa fim relaxati, sa putem intra in acea stare de vibratie, specifica domeniului Alpha.

Daca dorim sa o „vizualizam”, respiratia ar putea fi asemuita apelor molcome, linistite, dar adanci si puternice ale unui fluviu. Ea ne confera starea de relaxare, ajutandu-ne sa trecem „dincolo de Porti”.

In primele minute este bine sa ne concentram doar asupra inspiratiei, sa vizualizam traseul aerului din momentul in care acesta patrunde in trupul nostru, vizualizand fiecare organ in parte, traversat de aer. Dupa ce ne-am focalizat intreaga atentie asupra inspiratiei, aceasta va fi indreptata apoi usor, usor catre expiratie. „Cu fiecare expiratie devenim din ce in ce mai relaxati, mai relaxati. Acum simtim o usoara caldura ce ne patrunde intregul trup, simtim ca peste noi se asterne o stare de liniste si pace interioara”. Intr-un cuvant, incet, incet, ajungem sa vibram in armonie cu intreg Universul. (Se va folosi persoana a I-a plural)

Pe parcursul intregii meditatii ne vom concentra asupra expiratiei. De cate ori dorim sa crestem „flacăra”, vom expira. Nu ascund faptul ca, in toate tehnicile energetice, in momentul in care doresti sa iti extinzi campul vibrational, vizualizarea este completata de procesul de expiratie. Astfel, in timp ce, mental vom vizualiza cresterea flacarii, in plan fizic vom expira lent.

Trebuie, totusi, sa tinem seama ca procesul de respiratie este un adjuvant, in sine si nu trebuie sa ne gandim sau sa ne concentram in permanenta asupra lui. Importanta este starea de relaxare, de armonie, de constientizare a scanteii Divine care se regaseste in fiecare dintre noi.

[ TOP ]

flacara violet - starea de relaxare

Starea de relaxare

Termenul de relaxare cuprinde trei aspecte primordiale. Primul se refera la activitatea cortexului cerebral – trebuie obtinuta o stare de liniste si pace interioara, de destindere, gandirea sa fie « libera ». Al doilea aspect vizeaza articulatiile intregului organism – se relaxeaza in special capul, vertebrele cervicale, umerii, bratele, abdomenul, fesele, coapsele, gambele, treptata-treptat, intreg corpul intra intr-o stare de relaxare din ce in ce mai profunda.
Cel de-al treilea aspect vizeaza organele interne unde trebuie sa obtinem de asemenea o stare de relaxare.

Starea de relaxare o putem defini ca fiind o stare lipsita de orice tensiune, dar nu trebuie sa o intelegem ca pe o moliciune. Pentru a o putea percepe mai bine este bine sa parcurgem urmatoarele etape :
1. Atat palmele cat si talpile se gasesc intr-o pozitie stabila care confera sentimentul de liniste corporala fara tendinte spre incordare sau miscare. Capul se va simti din ce in ce mai usor, intreg corpul devine din ce in ce mai destins.
2. Muschii devin din ce in ce mai relaxati, sangele si fluidele corpului parcurg mai usor traseele, irigand si hranind mai bine organele. Incepe sa se perceapa starea de relaxare.
3. Intregul corp devine un Univers plin de energie, unde totul se completeaza. Nu exista nici un fel de tensiune, fara ganduri negative, se simte un fel de confort si o liniste care nu poate fi descrisa in cuvinte.
In practica relaxarii ne este necesara destinderea mentalului, a sentimentelor si
a constientului.

Senzatiile pe care vi le-am descris nu sunt senzatii subiective ; aceste senzatii nu trebuiesc urmarite pentru a fi atinse, ci ele apar in mod obiectiv, as putea spune chiar spontan, de-a lungul procesului de relaxare.

Pentru ca energia sa aiba un efect cat mai benefic, pentru a circula cat mai liber, extrem de importanta este relaxarea interioara si exterioara. Elementele exterioare (zgomotele strazii, televizorul sau radioul, dezordinea din incapere, etc.) pot perturba cultivarea energiei. De asemenea tulburarile interioare au efecte negative.

Avansand in practica, relaxarea completa poate fi realizata si intr-un “mediu ostil” ; dar pentru inceput aceasta se va face intr-un loc linistit.
Ambientul cel mai adecvat este o incapere bine aerisita, larga, nici prea friguroasa, dar nici prea calduroasa. Luminozitatea incaperii trebuie potrivita in asa fel incat lumina sa nu va bata in ochi, dar nici o incapere intunecoasa nu este recomandata.

Nu trebuie sa purtati haine prea multe si prea groase, ci niste haine lejere care sa nu va incomodeze. Eliminati cureaua, ceasul, telefonul mobil sau orice element perturbator care v-ar putea deranja.

flacara violet - starea de relaxare

De asemenea o buna relaxare nu va fi posibila imediat dupa o masa prea bogata. Evitati alimentele sau bauturile prea fierbinti sau prea reci, care pot perturba echilibrul. Ideal este ca acestea sa fie consumate la temperatura camerei. Astfel, organismul dumneavoastra nu va mai fi nevoit sa le incalzeasca si va economisi energie. Va trebui sa asteptati cel putin o ora dupa masa. O digestie optima se realizeaza atunci cand stomacul este plin doua treimi, iar capacitatea de concentrare este maxima.

Nu este recomandat un regim alimentar strict. Totusi este bine a se evita alimentele prea grase sau cele total artificiale. Chiar daca le mai preferati pe acestea, prin practicarea acestor tehnici, organismul se va autoregla, si va sti ce mancare sa ceara. Un regim alimentar bazat pe cel lacto-vegetarian si hrana proaspata duc la rezultate optime. Mancati atunci cand corpul dumneavoastra o cere, atat cat cere. Excesele nu sunt niciodata bine-venite.

Practicarea unei meditatii profunde nu este posibila atunci cand sunteti obositi. Insistand veti obosi si mai mult.

Daca totusi veti dori sa practicati, mai intai va trebui sa va odihniti mental. Deci faceti o baie sau plimbati-va putin. Orice grija, orice factor de stres trebuie eliminate. Mintea se va pastra calma, limpede, departe de ambitiile lumesti. O stare de fericire, de calm total sunt semne ca practica dumneavoastra va reusi.

La inceput probabil caci gandurile negre nu vor voi sa va paraseasca asa usor. Pentru detasarea completa este necesara multa practica. Puteti incerca sa va relaxati gandurile si sa le priviti apoi cum se elimina singure, indepartandu-se de dumneavoastra, ca niste nori dupa o ploaie de vara.

[ TOP ]

flacara violet vizualizare

Vizualizare

Constientizarea acestui efect miraculos, vizualizarea culorii violet si asocierea ei cu o lumina purificatoare, cu Har Divin sunt esentiale pentru reusita acestui ritual de meditatie integrativa. De altfel, eficienta acestuia este determinata pe de o parte de priceperea si daruirea celui care il conduce si, pe de alta parte, tocmai de puterea de concentrare si capacitatea de vizualizare ale practicantului.

Pe langa acestea, un rol foarte important il joaca increderea. Da! Increderea acordata si credinta in vindecare (Credendo vides).

Pe parcursul anilor am avut ocazia sa cunosc multi oameni care, in special dupa ce participasera la prima „meditatie”, imi spuneau: „Domnule Doctor, nu am reusit sa vad culoarea violetă, dar sa stiti ca ma simt foarte bine si ca nu ma mai doare nimic...”

Important este actul de vindecare, perceptia extrasenzoriala, vizualizarea, fiind doar elemente secundare actului de vindecare. Fiecare dintre noi percepe lucrurile intr-un mod diferit, chiar si spectrul culorilor este perceput diferit de la o persoana la alta, dar esenta, vindecarea este aceeasi pentru noi toti atunci cand suferim. In timpul meditatiei se poate vedea o flacăra violetă, alba sau galbena sau poate chiar niciuna dintre acestea, insa acea stare de „Armonie cu Intreg Universul”, ce nu poate fi descrisa in cuvinte, perceputa in tot acest timp, face ca aceasta meditatie sa fie cu totul speciala. Cei ce au trait aceasta stare stiu ceea ce incerc eu acum sa va descriu.

[ TOP ]

flacara violet puterea gandului

Puterea gandului

Toti cei care intra in meditatie ar trebui sa se gandeasca numai la partea de sanatate, la latura spirituala, si tot ceea ce reprezinta planul spiritual. Pentru ca daca toti mediteaza catre planul spiritual, imaginati-va ca alaturi de puterea dumneavoastra mai primiti si puterea celor din jurul dumneavoastra.

In continuare va redau exercitiul creat de Dan ca exemplu pentru a ne putea da seama de puterea gandurilor noastre.
Inchipuieste-ti ca stai in bucatarie si tii in mana o lamaie pe care tocmai ai scos-o din frigider. Ii simti in mana racoarea. Priveste-I coaja galbena! Este galben cerata si are doua mici excrescente verzui la capetele diametrului mai lung. Apas-o putin, simte-I rezistenta si elasticitatea.
Acum ridica lamaia la nas si simte-i aroma. Nu-i asa ca este o aroma splendida? Taie-o in doua si miroase-o din nou! Aroma este si mai puternica. Acum musc-o si lasa sa iti umple gura cu aroma sucului. E minunat acest gust, nu-I asa?
Daca ti-ai folosi cum trebuie puterea gandurilor, in acest moment ar trebui sa ai gura plina de saliva.
Sa privim insa putin in culise:
Simplele cuvinte pronuntate mai sus (ori citite) au influentat activitatea glandelor salivare. Dar aceste cuvinte nici macar nu au reflectat ceva real, ci doar ceva genetic, inchipuit. Majoritatea dintre noi isi inchipuie despre cuvintele folosite ca reflecta sensuri care pot fi bune sau rele, adevarate sau false, tare sau slabe. Este corect, dar numai pe jumatate. Cuvintele nu numai ca reflecta realitatea, ci si o creeaza, ca in cazul de fata salivatia.
Creierul nu este numai un translator al intentiilor noastre, ci si un organ de prelucrare si inmagazinare de informatii, avand in grija si corpul nostru. Spune-i de exemplu: mananc o lamaie si imediat se lanseaza in lucru dand ordine si transmitand informatii.

flacara violet puterea gandului

Natural, durerea de cap ne apare ori de cate ori o amintim. Starea normala a corpului este sanatatea, directie in care creierul lupta cu toate mijloacele si energiile sale pe care le are la dispozitie in procesele fiziologice. Cu timpul, folosind inadecvat cuvintele, reusim sa-I stabilim si chiar sa-I distrugem sistemul de aparare si atunci el creeaza boala comandata.
Cuvintele noastre primesc o forta suplimentara in functie de nivelul constiintei proprii si de cat mai mult constientizam ceea ce pronuntam.
Daca spunem suficient de convingator “Doamne, asta ma doare”, durerea vine la noi neintarziat. Daca o spunem cu o traire suficient de puternica “in aceste conditii nu o sa poti realiza nici macar un lucru marunt”, afirmatia devine realitate, iar exceptia este aparent indreptatita.

Emile Coue a fost timp de aproape 30 de ani farmacist in Troyes (Franta) si totusi el nu a devenit celebru datorita magnificelor sale retete, ci datorita unei propozitii simple, banal de simple: “Zi de zi simt din ce in ce mai bine din toate punctele de vedere” (vezi pentru detalii, Autocontrolul pe calea autosugestiei, Samuel Weiser, New York, 1974). Cu aceste cuvinte el a tratat mii de pacienti de boli considerate incurabile la vremea respectiva, unele dintre ele fiind inca si astazi nerezolvate de medicina alopata. E. Coue a deschis in 1910 o clinica gratuita in Nantes, unde a tratat multe mii de pacienti de cele mai diferite maladii (reumatism, dureri acute de cap, astm, pareze, TBC, balbaiala, deformari ale tegumentelor datorate TBC- ului etc.). “Nici o data nu am tratat pe nimeni – spunea – ci I-am invatat sa se trateze singuri”. Iata ce facea: ii punea pe pacienti sa repete de 20 de ori propozitia de mai sus inainte de masa si inca de 20 de ori seara, in fiecare zi cat erau internati. Actele dovedesc in mod incontestabil ca pacientii paraseau clinica intr-adevar vindecati! Dupa moartea sa, in 1926, metoda a disparut aproape in totalitate. Paradoxal, daca ar fi fost o metoda complicata pe care specialistii sa o poata invata si folosi, atunci ea ar mai fi fost utilizata si azi.

Deoarece pe nivelele Alfa si Teta forta cuvintelor este mult intarita, Dan a adaptat putin metoda Coue. Conform metodei sale, vei spune: “Azi ma simt mai bine decat ieri din toate punctele de vedere”. Dupa care: “Sunt protejat cu ajutorul Luminii fata de orice influenta, indiferent de tip, mod de actiune si directie de actionare!” „Sunt o fiinta de lumina si nimic din ceea ce este intunecat nu ma mai poate afecta”
Chiar si aceste doua fraze simple, vei vedea, vor produce multe rezultate benefice. Iti recomand ca dupa activitatea cotidiana, sa pronunti aceste propozitii ca mantre de protectie.

[ TOP ]

 

cartea flacara violet

Carte Flacara Violet - autor Teodor Vasile

[ click pe coperta ]

Teodor Vasile

Pentru mine, cel mai important lucru ramane faptul ca la acest „experiment hotistic” au luat parte, in decursul a 9 ani, peste cincizeci de mii de participanti. Experienta benefica traita si ameliorarea anumitor suferinte au intarit increderea acestora de a reveni de fiecare data si a facut ca aceasta meditatie sa poata continua, saptamana de saptamana, luna de luna, dandu-se astfel examenul real in ceea ce priveste rezultatele benefice obtinute prin practicarea sa.

[ Teodor Vasile ]